Is er een richtlijn van welke bloemen ik gelijk na de bloei moet snoeien en welke niet ?
Allereerst zal je onderscheid moeten maken tussen eenjarigen, tweejarigen, vaste planten, bollen, struiken en bomen. *Bij eenjarigen knip je steeds de uitgebloeide bloemen weg, dan blijven ze de hele zomer tot de vorst doorbloeien. *Bij tweejarigen laat je de uitgebloeide bloemen zitten, dan zaaien ze zich lekker uit, en komen ze ieder jaar terug.
Wel herkennen bij het onkruid wieden, anders ben je ze alsnog kwijt.
*Vaste planten kan je na de bloei terugsnoeien, sommige bloeien dan later in het jaar nog een keer (vooral de vroege bloeiers) anderen niet, maar je voorkomt dat ze zaad vormen, wat alleen maar kracht kost.
*Voor voorjaarsbollen geldt hetzelfde. Het is zonde van de energie als je narcis of tulp zaad gaat vormen, dat verzwakt de bol.
*Voor knollen zoals dahlia’s geldt hetzelfde als voor eenjarigen:steeds de bloemen verwijderen zorgt dat hij door blijft boeien.
*Bij struiken en bomen is het zo, dat je de vroegbloeiende (voor 21 juni) na de bloei snoeit, want die hebben swinters de bloemknoppen al gevormd, en anders snoei je de bloemknoppen weg. de laatbloeiende struiken kan je ook gewoon na de bloei snoeien, of vroeg in het voorjaar. en dan zijn er nog uitzonderingen, zoals rozen die steeds rijker bloeien als je ze snoeit (uitgebloeide bloemen weghalen tot op een volledig blad) en planten en struiken die slecht tegen snoeien kunnen.
Dan is het ene kwestie van de plant op internet opzoeken of gewoon uitproberen.